"Laziness has become the chief characteristic of journalism, displacing incompetence." (Kingsley Amis)

2014. augusztus 28. 11:10 - nviliam

A magyar foci mennybe megy! – interjú három TrollFocis szerkesztővel

Talán nekik köszönhető, hogy a magyar foci – évtizedek sikertelenségébe belefásult – szurkolói újra felemelték a fejüket. Nekik köszönhető, hogy egyre növekvő táboruk nem a totális apátia, hanem a humor oldaláról figyeli a hazai "sztárokat". A teljes kilátástalanság és kongó lelátók után valljuk be, ez nem kis teljesítmény. Interjú a TrollFoci három szerkesztőjével.

Nagy Vilmos: Focizott valaki közületek magasabb szinten?

TrollFoci: Van olyan adminunk, aki lerúgta Torghelle Sanyit és életben van. Természetesen mi is próbálkoztunk a focival, de jött az a bizonyos sportsérülés… Ja, nem… Szarok voltunk. Viszont arra büszkék vagyunk, hogy némelyikünknek még mostani válogatottak is voltak a csapattársai ifjúsági szinten.

Korábban azt mondtátok, hogy több adminja van a TrollFocinak, mint MTK szurkoló, de a számuk nem publikus. Az anonimitást értem: így nem tudnak titeket csapatokhoz kötni, de az, hogy mennyien vagytok miért titok?

01. Egermarley Sándor.jpg

Egy lelkes TrollFoci fanatikus tudja, hogy hányan vagyunk, hisz a képeket is jelöléssel tesszük ki az oldalra. Ez egyszerű matematika, és megsúgom, nem is kell olyan sokáig elszámolni.

Gyakran összejártok?

A csapat magja lassan egy éve együtt van. Közösen járunk meccsekre, összejövünk szerkesztői bulikra, szóval elég sűrűn találkozunk. Főleg mostanában, hisz az októberben megjelenő könyvünkön dolgozunk gőzerővel.

Mondanál néhány mondatot a könyvről?

Kulisszatitkok. A TrollFoci alakulása, fejlődése, jobban megismerhetik az emberek az adminokat, mennyei megyei történetek és még sok érdekesség, amit most nem lőnék le.

Hogyan osztjátok be a munkát? Van aki, csak a szövegeket írja, mémeket kreálja vagy mindenki mindent bevállal? Ahogy jön az ihlet?

Nincs elosztva a munka. Ahogy éppen jön az ihlet. Szerencsére a magyar futball kiváló mémforrás, így olyan nehéz dolgunk nincs.

Egy átlagos troll napon mennyi kép kerül ki az oldalra?

Ez is változó. Van amikor csak pár bejegyzés megy ki a főoldalunkra, volt olyan napunk, hogy több, mint száz. Ez éppen attól függ, zajlik-e valamilyen esemény. A válogatott meccsein megszaporodnak a posztok, és az olvasók ilyenkor bőven ellátnak minket.

Mit csináltok a „civil” életben? Gondolom, ahogy nő az oldal látogatottsága, egye időigényesebb a szerkesztés. Minden nap megy a „meló” vagy vannak „szabadnapok”?

Ahogy már számtalan interjúban elmondtuk, a csapatban van humorista, építészmérnök, politológus, adminisztrátor, informatikai guru és social médiával foglalkozó. Szabadnapok nincsenek, hisz minden nap nyomatjuk a bejegyzéseket, mondhatni már életformává vált számunkra a TrollFoci. Ezt próbáljuk úgy beosztani, hogy valaki mindig online legyen.

02. Del Piero.jpg

Egyre nagyobb tömeg áll mögöttetek, mutatja ezt Ipswich „bevétele” is. Itt már felmerül a felelősség, a mérlegelés kérdése is. Volt már úgy, hogy megindultak az ujjaid a billentyűkön, de aztán visszafogtad magad, és azt gondoltad: ezt inkább mégse, mert ki tudja mi lenne belőle?

Természetesen vannak ilyen szituációk és történt már olyan is, hogy a bejegyzés közzététele után pár perccel töröltük azt. Éppen ezért van egy közös chat felületünk a kollégákkal, ahol megbeszéljük, mi kerülhet ki és mi nem. Alapszabályunk, hogy illuminált állapotban soha nem teszünk közzé semmit. Komolyabb felelősségről nem beszélhetünk, hisz futballszurkolók vagyunk, így csak olyanokat posztolunk, melyek érintik a magyar futballközeget. Alapjában véve ez egy humorral foglalkozó oldal. Akinek nem tetszik, ne nézze! Millió oldal található még a Facebookon.

Volt esetleg olyan, hogy megbántátok valamilyen húzósabb poszt kirakását, s ha igen, melyik?

Történt ilyen a román-magyar vb-selejtező után. Nem bántuk meg, viszont akkor jöttünk rá, hogy nem feltétlenül ért velünk egyet mindenki.

TrollFoci enciklopédia:

 

Közösségépítésben mennyeiek vagytok. Ha felkérne benneteket az MLSZ egy magyar focit népszerűsítő kampányra, bevállalnátok?

Alsó hangon kétmillióért. :)

Rekop György említette egy interjúban, hogy tőle már több MB1-es focista kérdezte, hogyan lehetne felkerülni az oldalra. Az égbe lőtt tizenegyes egy jó recept lehet erre. Ti mit tanácsoltok a nagyobb népszerűség után áhítozó focistáknak, hogyan kerülhetnek célkeresztbe?

Ne érdekelje őket a válogatott, rúgjanak 29 meccs alatt 3 gólt egy harmadosztályú csapatban, játszanak magukért és akkor minden bizonnyal negatív szereplővé válnak nálunk. Ennek a fordítottja is működik: lásd. Torghelle, Kiskokó, Dombi vagy Böde esetét.

06. Tenyérszkenner.jpg

Legendás, és elég szomorú a köztévében vagy a sportcsatornákon „szakértők” mellébeszélése. Azt gondolom, hogy ti nem vállalnátok ilyen feladatot, de szerintetek ki vagy kik lehetnének azok, akik hitelesen és kemény megmondóemberek lehetnének az ilyen „elemző műsorokban”? Puzsér Róbert például nem szokott mellébeszélni…

Nem ismerjük Puzsér Róbert munkásságát, nem követjük, gondolom ő sem minket. Hogy kik lennének szerintünk kiváló szakkommentátorok? Abban biztosak vagyunk, hogy Urbán Flórival, Véber Gyurival, Tóth Bálinttal mindenféleképpen nőne a műsorok nézettsége. Hogy mennyi szakmaiságot vinnének bele azt nem tudjuk, de unalmas nem lenne az biztos! 

Tudom, hogy nem vagytok túl jó véleménnyel a fotelszurkolókról. Szerintetek követőitek között milyen az igazi, meccsre járó- illetve a fotelszurkolók aránya? Igazi szurkoló alatt értem azt, aki mondjuk legalább egy meccsre elmegy egy szezonban.

Rengeteg fotelszurkolónk van, ebben biztosak vagyunk. Ők felültek az egyre többet emlegetett TrollFoci „divathullámra”. Ha a magyar foci divat, akkor köszönjük szépen, valamit mégis elértünk. Ha a követőinknek legalább a fele járna mérkőzésekre, akkor elég jó nézőszámok lennének a Mennyeiben.

Ugod_Pancho Aréna.jpg

Az MLSZ egyre népszerűtlenebb a szurkolók körében, legalábbis, azok között, akik hangot is adnak véleményüknek. Szerintetek a csendesebb része egyet ért az MLSZ „huligánüldözésével”?

„Huligánüldözés”… Egyrészt a szövetségnél tisztázniuk kéne ezt a fogalmat, aztán kicsit körüljárni a témát. Magyarországon hosszú ideje nem voltak olyan rendbontások, amelyek azt eredményezték volna, hogy ne adj’ isten a családokat elijesztették volna a lelátókról. Miért van az, hogy egy FTC-Újpest, Debrecen-Nyíregyháza, Diósgyőr-Szpari derbi vonzza a legtöbb nézőt? Kiemelt kockázatú, de mégis ezekre a mérkőzésekre mennek ki a legtöbben, és ide vezénylik ki a legtöbb rendfenntartót. Aztán egy Vidi-MTK meccsre is leküldenek belőlük pár szakaszt. Hozzá nem értés uralkodik a szövetségben, egy 15-16 éves srác is meg tudná mondani, hogy melyik találkozó lesz húzósabb. Követni próbálják a nyugati példát, csak úgy tűnik, hogy nincs bekötve az internet vagy YouTube blokkoló van a gépeken, mert naponta jelennek meg videók például az angliai állapotokról, ahol a mai napig rendszeresen rendezik át a rivális táborok a városokat és egymás arcszerkezetét.

03. F1_Kokó.jpg

Egy korábbi interjúban azt mondtátok, idézem: Ha mi lennénk ott fent [az MLSZ-ben – szerk.], nem regisztrációval, beléptetőkapukkal és kamerarendszerekkel oldanánk meg a magyar labdarúgás problémáit.” Mondanátok néhány konkrétumot? Milyen intézkedésekkel kezdenétek?

Ez nem a mi dolgunk. Az általad felsoroltakkal nem fogunk kijutni egy világeseményre, a focink színvonala sem lesz jobb, a plázák lottózóiban tippmixelő, patent frizurájú utánpótlás játékosok sem fognak apait-anyait beleadni, hogy jobb labdarúgóvá érjenek.

Mi a véleményetek a belga Double Pass tanácsadó cég által készített szakértői jelentésről és arról, hogy az MLSZ nem hajlandó nyilvánossá tenni az akadémiák szakmai működésével kapcsolatos adatokat?

Isten hozott a magyar labdarúgás világában!

A hónap elején Csányi kijelentette, hogy kiselejtezik a pedagógiailag alkalmatlan edzőket az utánpótlásból. Mit szóltok az évek óta terítéken lévő edzőkérdésről? Ez lehet a fő probléma?

Mi felkérnénk Magdi anyust egy nagytakarításra. Kár, hogy Géza lerúgta a lépcsőn, amikor letörölte a gépről a magyar-kazah meccset.

08.Mónika_Katinka.jpg

Mi a véleményetek az utóbbi években Magyarországon dolgozó külföldi edzők hatásáról? Gondolok itt elsősorban Paulo Sousára, Monizra, José Gomesre vagy a jelenlegi Fradi edzőre, Thomas Dollra.

Doll még itt van, szerintünk ő sem sokáig.

Mit szóltok Pintér Attila eddigi válogatott körüli tevékenységéről? Ő a megfelelő ember az Eb-selejtezőkre?

Sokat elárul az a tény, hogy kapitányunkkal tavaly december óta idegenben veretlen a válogatott. Pinyő nekünk teljesen jól jött, hisz kiváló mém táptalaj, az már más kérdés, hogy mire leszünk vele képesek az EB selejtezőkön. Szeptember 7-e után többet tudunk majd mondani.

Ki a legnagyobb „skalpotok”, aki megsértődött a vicceiteken és ezt jelezte is?

Nincs ilyen labdarúgó. A profi focista teljesítményét ne befolyásolja egy Facebook oldal.

Teljesen egyetértünk abban, hogy a BL évek óta ugyanazokat az összecsapásokat produkáló körforgása unalmassá vált. Van esetleg ötletetek, egy újabb, frissebb lebonyolítási rendszerre?

04. Haverok, buli, Kanta.jpg

Nem értünk teljesen egyet, mert ha hiszed, ha nem, de nem követjük ezeket a találkozókat, így érdemben nem tudunk semmi okosat mondani. Olyan ötletünk lenne, hogy mondjuk betennénk a selejtezőkbe a megyei bajnokságok győzteseit is.

Többször felvetődött már egy közös osztrák, magyar, cseh, szlovák, szlovén és horvát liga ötlete, amelyben Közép-Európa jobb csapatai vennének részt. Mit szóltok ehhez? Jót tenne nekünk évente mondjuk egy Fradi-Slovan?

Nézőszám és hatalmas rendőri készültség mindenféleképpen lenne, főleg politikai okok miatt. Én inkább egy Kárpát-medencei bajnokságot favorizálnék.

Vesztek még fel admin tagokat? Gondolom, ahogy nő a népszerűség, mindig magasabb a mérce…

Legutóbb négy hónapja vettünk fel admint, egyben van a csapat, nem tervezzük a bővítést. Ám, ha egy 90-60-90-es paraméterekkel rendelkező hölgy jelentkezne közös munkára, akkor szívesen várjuk. A Photoshop művészetének nem ismerete nem hátrány. :)

07. fogadjon örökbe labdarúgót.jpg

Nagy ünneplés és mémáradat lesz a 200 ezredik lájk elérése után?

Nem nagyon szoktunk ezeknél az adatoknál ünnepelgetni, van olyan, amikor el is felejtjük, hogy kerek számnál tartunk. Mondjuk most, hogy mondod, a 200 ezer azért nem rossz. Pár pohár kakaót biztos lenyomunk majd és letöltünk egy-két videót a Youporn-ról.

A készülő könyvön kívül milyen terveitek vannak a TrollFocival? Mit látsz, ha elképzeled a szerkesztőgárdát mondjuk 2-3 év múlva?

Konkrét terveink nincsenek. Szoktuk mondogatni, hogy az amatőr profizmus a mi fegyverünk. Távlati terveinkben most a könyv szerepel és, hogy összehozzunk egy országos TrollFoci labdarúgó tornát különböző megyeszékhelyeken.

Köszönöm az interjút!

Mi is köszönjük!

 

A mémek forrása: TrollFoci Facebook oldal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nviliam.blog.hu/api/trackback/id/tr776643959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Laziness has become the chief characteristic of journalism, displacing incompetence." (Kingsley Amis)
süti beállítások módosítása