"Laziness has become the chief characteristic of journalism, displacing incompetence." (Kingsley Amis)

2014. július 31. 23:44 - nviliam

Végre foci Magyarországon, avagy beszámoló az U19-es Eb-döntőről

A hazai rendezésű U19-es Eb-ről a magyar válogatott már a csoportkörben kizúgott. Fogalmazhatunk úgy is, hogy csapatunk hősies meccsen vívta ki az új-zélandi vb-re való kijutást. Mindenki értelmezze saját belátása szerint a Mészöly-csapat teljesítményét. A tornából mindenesetre maradt még egyéb izgalom. Például a döntő. Gondoltam nézek igazi focit. Irány a Szusza Ferenc Stadion és a német-portugál U19-es Eb-döntő!

U19 Eb-döntő.jpg

Rácsok mögül

Bocs, még mielőtt rátérnék a mai meccsre, muszáj visszatekintenem picit a Gézánk vezette ifjoncok teljesítményére. Mi ugyebár házigazdaként vehettünk részt ezen a tornán. Erősen kérdéses tehát az is, ha selejteznünk kellett volna, kijutunk-e egyáltalán. Elnézve a selejtezők eredményeit és továbbjutóit, szerintem nem.

Izraelt az utolsó csoportmeccsünkön legyűrtük. Ezzel az egyetlen győzelemmel kijutottunk az új-zélandi világbajnokságra. Egy meccs. Ezzel a hazai szakmai munka igazolva. Ütemes taps, taps, taps. A továbbiakhoz a fiúknak sok sikert, az utánpótlásban dolgozóknak meg kemény önvizsgálatot kívánok!

Na de térjünk vissza a mai főszereplőkhöz. Elvileg az európai foci jövendő sztárjai játszanak ma Szuszában.

U19 Eb-döntő 03.jpg

Egy eltéved olasz szurkoló

Portugália először vagy Németország másodszor? Ez volt itten a fogós kérdés.Előbbi megszenvedett a címvédő szerbek ellen az elődöntőben. (Ó, az az 1-6 Felcsúton!) A németek ellenben nagyon megcsapták (4-0) a mieinket nagyon megcsapó (3-1) osztrák hadat.

Az UEFA honlapjának nyilatkozó mindkét edző szerint remek volt a hangulat mindkét csapaton belül az egész tornán. Óvatos, de optimista duhaj mindkettő. Tisztában vannak az ellenfél erényeivel stb.

Érdemes megjegyezni néhány nevet a döntős gárdák legjobbjai közül. Íme, a kezdők:

Portugália: André – Riquicho, Nunes, Duarte, Rafa – Marcos Lopes, Podstawski, Guzzo – Ivo Rodrigues, André Silva, Martins

Németország: Schnitzler – Akpoguma, Stark, Kempf, Holthaus – Öztunali, Kimmich – Brandt, Stendera, Mukhtar – Selke.

A stadion körüli „információáramlás” pocsék. Az rendben, hogy aki ismeri az Újpest stadionja körüli girbe-gurba utcákat, az előbb utóbb odatalál, ahova a jegye szól, de a külföldieknek nem sok segítséget adtak a szektorok megközelítését illetően.

U19 Eb-döntő 01.jpg

Szusza

Félház. Nem sok egy Eb-döntőn, még ha csak U19 is. Ráadásul ez a fél is igen csalóka. A döntőre ugyanis bárki igényelhetett ingyenjegyet az MLSZ-től. Egyébként sem voltak borsos árak (500 Ft), de úgy látszik, nem úgy fogytak, ahogy azt a Szövetség elvárta volna.

Az online igényelt jegyeinken akár a román himnusz is lehetett volna nyomtatva, mert nem nagyon érdekelte a beléptető emberkéket.

A stadionba érve és megpillantva a főszereplőket első blikkre megállapítható volt, hogy a rózsaszín-babakék csuka jelenleg a menő. (A futottak még kategóriában emíthető még a security sárga.)

A helyünket keresve egy atyáskodó biztonságis elmagyarázta, hogy oda ülünk, ahova csak akarunk, mert mindenki így tesz. Az fasza.

U19 Eb-döntő 04.jpg

Sztyuard

Az elején német labdatartás, szórványos, de gyors portugál kontrák. Kisebb helyzetek itt-ott. Az idő haladtával egyre fokozódott a  német nyomás: fejesek, távoli lövések, miegymás.

A portugál szurkolók igen aktívak. Gyakran harsan fel a „Portugal! Portugal!” rigmus. Meg egyéb rigmus is, de azt én nem értem.

A 30. perctől éledeznek az ibériai srácok a pályán is. Egyre veszélyesebb akciókat kavarnak az ellen térfelén. Ekkor azonban beüt a krach hátul. Stendera beívelése után Hany Mukhtar pöckölt a portugál kapuba. A gólnál kiderült, hogy német szurkolók is vannak a stadionban.

A félidőig magabiztosan tartják az eredményt a németek. Sípszó után szép rendezetten vonulnak az öltözőbe. Hiába, na.

U19 Eb-döntő 07.jpg

Néha elbambultam. Sajnálom.

A hivatalos nézőszám valahol a 7 400 körül. Ingyen jegyek ide vagy oda, félház ez csak.

A második félidő német helyzetekkel kezdődik. Jönnek szépen sorban, Hélio Sousa ezt látva gyorsan cserél is egyet az 58. percben.

A németek egyre magabiztosabban játszanak. És ekkor érkezik a semmiből a meccs helyzete! A másik oldalon. Néhány portugál szurkoló szívrohamot kapott a szektorban. Nem értik, ez hogyan maradt ki.
Megint a félidő második felében élednek a csapatok. Helyzet itt, helyzet ott. De továbbra is inkább a németek dominálnak.

U19 Eb-döntő 06.jpg

Itt ültem. Szép-e?

Portugál csere, majd André, a kapusuk hergeli sajátjait, még több biztatást kérve. Pardon, nem kérve: ordítva. Honfitársai a lelátón veszik is a lapot. Hogyaszongya: „Purtugal! Purtugal!”

A meccs legszebb jelenetei a vége előtt két perccel érkeznek. Gyönyörű német akciók, gyönyörű portugál mentésekkel a végén. Marad az egy null. Egy szabadrúgásnál már André is fönt kolbászol a német tizenhatosnál. Ez sem segít, sőt majdnem gólt kapnak a kontrából.

Vége! Megérdemelt német győzelem. Európa bajnokok a fehér mezesek és még a gólkirályi címet is az ő csatáruk nyeri. A hat gólos Selke. Jól jegyezzük meg a nevét!

Príma meccs volt. Végre egy kis foci Magyarországon.

Portugália–Németország 0–1 (0–1)

Szusza Ferenc Stadon. Játékvezető: Estrada (spanyol)

Portugália: André – Riquicho, Nunes, Duarte, Rafa – Marcos Lopes, Podstawski, Guzzo (F. Ramos, 59.) – Ivo Rodrigues (Baldé, 66.), André Silva, Martins (Intima, 85.). Szövetségi kapitány: Hélio Sousa

Németország: Schnitzler – Akpoguma, Stark, Kempf, Holthaus – Öztunali, Kimmich – Brandt, Stendera (Lohkemper, 84.), Mukhtar (Syhre, 90.) – Selke. Szövetségi kapitány: Marcus Sörg

Gólszerző: Mukhtar (39.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nviliam.blog.hu/api/trackback/id/tr86563651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Laziness has become the chief characteristic of journalism, displacing incompetence." (Kingsley Amis)
süti beállítások módosítása