"Laziness has become the chief characteristic of journalism, displacing incompetence." (Kingsley Amis)

2012. november 11. 19:20 - nviliam

Hazai meccs?! - interjú az Agria Ultras vezérszurkolójával

Az Egri FC mindenkit – beleértve az egrieket is – meglepve, két év alatt az NBIII-ból az NBI-ig masírozott. Öröm és boldogság, aztán gond és bosszúság. Az MLSZ döntése szerint a Szentmarjay Tibor Stadion – a világítás hiánya miatt – nem alkalmas első osztályú bajnoki rendezésére. Mikor lesz itt felvilágosodás? Kérdezz-felelek az Agria Ultras karmesterével, Torda Zsolttal, a hazai pálya hiányáról, mecénásokról, vízilabdás kapcsolatokról és egyebekről.

Nagy Vilmos: Jól bírtátok az Újpest ultráival szembeni hangpárbajt, pedig körülbelül százszor többen voltak, mint ti. Ez a túlerővel szembeni helytállás, úgy látszik, Eger történelméből is adódik. Mindig ilyen lelkesek és kitartóak vagytok, vagy ez a csapat elszántságától is függ?

Torda Zsolt: Örülünk, hogy ez így látszott kívülről. Persze, össze sem lehet hasonlítani a két klubot vagy a két tábort. De nagyon élveztük a meccset. Szurkolás szempontjából sokszor nem is az eredménnyel törődünk, és így volt ez Újpesten is. Ahogy csak tudtuk, próbáltuk a csapatot biztatni, épp úgy, mint máskor. Jó látni, ha felszántják a fiúk a pályát, akkor „egyszerűbb” a szurkoló dolga. A sok idegenbeli meccs (értsd: hazai), rányomja bélyegét a játékunkra, így érzékenyebben érint minket egy-egy vereség is, hiszen tudjuk, hogy mire képes a csapat. Hazai környezetben, úgy gondolom, néhány meccsel többet behúztunk volna.

Mikor alakult az Agria Ultras szurkolói csoport és milyen szerepet töltesz be ott?

Az Agria Ultras 2009-ben alakult. Egy baráti társaságból „nőtte” ki magát. Én konkrétan a „karmester” vagyok, de a túrák szervezésében is részt vállalok.

Egernek utoljára 26 éve volt első osztályú focicsapata. Hogyan élitek meg azt, hogy az NB III-ból két év alatt felkerülve most már az NBI-ben kell helytállni? Miben változtak ilyen szempontból a mindennapjaitok?

Örülünk, hogy feljutottunk, bár kicsit gyorsan jött, ami teljesen megváltoztatta a tábor életét. Sokkal komolyabb a tét, a csapatnak és nekünk is. Igyekszünk helytállni, ott lenni minden meccsen, szurkolni, kiállni a városért minden héten.

Mennyien szoktatok lenni egy hazai meccsen? Úgy értem az ultrák, a „B” közép, az állandó mag...

Hazai meccs?! Mi már azt sem tudjuk mit jelent! Anno az NBII-ben kb. 70-80-an voltunk a szektorban. A mag ebből kb. 30 fő.

Milyen a csoport felépítése, s kire milyen feladatok hárulnak?

Van, aki kifejezetten a túrák szervezésében, van, aki nótaírásban, s van aki plakátolásban vesz részt. Mindenkinek van feladata.

A városban nem a foci az első számú sportág, hiszen a vízilabda csapat például nemzetközi szinten is kiváló. Mi lehetett az oka, hogy ilyen sokáig aludt csipkerózsika álmot az egri foci?

Az egri fociban mindig feltűnt egy-egy mecénás. Olyankor picit fellendült az élet, aztán semmi. Ígéretek voltak, meg álmok, de nem akadt olyan komoly támogató, aki jelentősebb pénzt fektetett volna a fociba. Most úgy néz ki, hogy olyan szponzor jött Egerbe, aki hosszútávra tervez. Reméljük, hogy ez így is marad!

Úgy tudom nem túl jó a kapcsolat a vízilabda (Ultras Eger) és a focicsapat szurkolói csoport (Agria Ultras) közt. Ennek mi az oka? Nem lenne jobb egyesíteni az erőket?

Néhány személyes konfliktus az oka, igazából még egy-egy idegenbeli meccsre is szoktak kijönni vízilabdás szurkolók velünk. Mi szívesen látunk mindenkit, aki Egernek szurkol.

Mi a véleményed az MLSZ döntéséről, miszerint a Szentmarjay Stadion meccseit „szüneteltetik”? Egy bizonyos visszatérő rigmusból ítélve (biztos sejted, melyikre gondolok) nem zártátok a szívetekbe a döntést.

Kettősmérce! Szolnok igen, Eger nem?! Felháborító és finoman szólva sem szurkolóbarát döntés született. Miért nem lehetett itthon játszani nyáron, amikor este 9-ig világos van, a meccs pedig délután 2 vagy 4-től volt? Egyszerűen nem értjük. Vannak elméletek, miért vagyunk fekete bárányok az MLSZ-nél, de ezt most hagyjuk. Reméljük, ha megvan a világítás (állítólag már csak az kell, hogy itthon játszhassunk) lesz hazai meccs.

Hogyan néz ki egy-egy meccs előtti készülődés, milyen szervezési feladatok vannak?

Bor beszerzése, dob, zászló, drapi, felszállunk a buszra és indulás! Röviden.

Ki készíti a zászlókat, kellékeket, ki írja a szövegeket?

Fakultatív. Mindenki csinál valamit, ezért külön ember nincs rá. A dal vagy koreó kitalálás pedig mindenki feladata.

Hogyan, mikor és hol gyakoroljátok koreográfiát, rigmusokat?

A buszon a meccs felé menet, mikor hogy jön össze.

Hogy bírjátok a folyamatos utazgatással járó fáradalmakat és kiadásokat?

Nehezen. Elég költséges. A csoportunk nagyobb része még diák, nincs jövedelme, ezért érzékenyen érint anyagilag.

Milyen a kapcsolatotok a vezetőséggel és a játékosokkal?

A csapatkapitánnyal és a játékosokkal jó a viszony, a vezetőségből viszont van olyan, aki annyira nem szimpatikus…

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie annak, aki csatlakozni szeretne?

Egy a fontos: Egerért szívét, lelkét adja!

Vannak saját, táboron belüli szabályaitok?

Tele vagyunk íratlan szabályokkal, de nem olyanok, amiket ne lehetne betartani.

Újonc az Eger az NBI-ben, de azért pár meccsen már túl vagytok. Milyen a kapcsolatotok a többi táborral?

Frissek vagyunk még az NBI-ben. Ellenséges viszonyt nem ápolunk senkivel. A diósgyőriekkel kifejezetten jó a viszonyunk.

Jártok válogatott meccsekre is, s ha igen ott számít a klubszimpátia?

Egyénileg szoktak felmenni a táborból, de ott nem számít, ki melyik klubnak szurkol.

Hogy értékeled eddig a csapat teljesítményét? Meg lesz a bennmaradás?

Bent fogunk maradni! A tavasz mindig jól sikerül a fiúknak. Reméljük, ez jövőre is így lesz! Jó játékosállományunk van, ami elég kell, hogy legyen a bennmaradáshoz. Eddig is voltak jó és rossz meccsek, a hazai pálya hiánya viszont nagyon érződik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nviliam.blog.hu/api/trackback/id/tr116511557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Laziness has become the chief characteristic of journalism, displacing incompetence." (Kingsley Amis)
süti beállítások módosítása